До питання залежності між розмірами підприємств та соціально-економічними показниками їхнього функціонування - Мороз, О. В.; Карачина, Н. П.; Семцов, В. М.; Марченко, С. К.; Федоришина, О. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
Оцінено зміни соціально-економічних показників щодо обсягів землекористування сільськогосподар-ськими підприємствами під впливом ринкового реформування. Досліджено характер залежності між розмірами сільськогосподарських угідь та чисельністю персоналу, розміру окремих податкових нара-хувань, розміру середньої заробітної плати на прикладі підприємств Вінницької області. Особливу увагу приділено оцінкам процесів концентрації землі та їх наслідків щодо кількості робочих місць на прикладі діяльності великих агрохолдингів. Результати досліджень засвідчили відсутність негатив-ного впливу на сукупність названих показників зі збільшенням обсягів земельних активів. Акцентова-но увагу на необхідності аналізування прикладів конкретних підприємств, тобто врахування факто-рів корпоративної культури, інтересів і типів поведінки власників та менеджменту підприємств. Перспективи подальших досліджень полягають в аналізуванні існуючої регулятивної політики та її модернізації з огляду на наявність чітких, суспільно схвалених та економічно обґрунтованих орієнти-рів для стимулювання поведінки підприємств, яка б передбачала стратегію розвитку із створенням додаткових робочих місць.