Формування системи критеріїв управління багатостадійним процесом екструзії - Ярощук, Л. Д.; Жученко, О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
Досліджено виробничий процес виготовлення полімерних виробів у черв’ячному екструдері з метою створення системи оптимального управління. Запропоновано інтегральний критерій оптимальності для цього процесу, який визначає витрати електроенергії та сировини на одиницю готової продукції. Загальний критерій розкладено на інтегральні критерії для кожного етапу з урахуванням їх особливостей. Виконано перехід від інтегральних критеріїв до таких, що формулюються у значеннях технологічних змінних, які можна оперативно вимірювати.