АВТОМАТИЗОВАНИЙ АНАЛІЗ КОСМІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ ТЕРИКОНІВ - Сергєєва, К. Л. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
Розглянуто складові інформаційної технології виявлення тліючих териконів на основі методів інтелектуального аналізу різночасових даних багатоспектральних космічних зйомок. Запропоновано структуру автоматизованої системи, що реалізує етапи інформаційної технології та забезпечує підтримку прийняття рішень в задачах космічного моніторингу ділянок розташування териконів та інших об’єктів, які становлять небезпеку виникнення вугільних пожеж. Проведено апробацію за різночасовими даними космічних зйомок Landsat TM/ETM+ ділянки Донецького вугільного басейну. Результати експериментальних досліджень дозволили виявити тліючі терикони з різними категоріями пожежонебезпеки і температурної активності.