СКЛАД ПРОДУКТІВ ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНОГО ВІДНОВЛЕННЯ ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК, ЩО МІСТЯТЬ ХЛОР, ФОСФОР ТА СУЛЬФУР - Хоха, Ю. В.; Жеребецька, Л. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
Розглянута проблема накопичення, зберігання та ризиків забруднення навколишнього середовища токсичними хімічними речовинами, що містять хлор, фосфор та сірку, на території України. Надані відомості щодо методів їх знешкодження, які базуються на відновленні. Проведено розрахунок рівноважного складу продуктів знешкодження сполук, які містять сірку, азот, хлор та фосфор, в процесі газифікації вуглевмісної сировини водяною парою. Розрахунок здійснено методом мінімізації енергії Гіббса, діапазон температур 950...1250 °С, тисків — 1...10 бар. Запропоновано метод вилучення шкідливих сполук з продуктів знешкодження. Проведено порівняння методу знешкодження токсичних органічних сполук у процесі газифікації вугілля водяною парою з існуючими технологіями, заснованими на відновленні.