Мурашині алгоритми оптимізації - Штовба, С. Д.; Рудий, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Наводяться теоретичні основи мурашиних алгоритмів - нового перспективного підходу до оптимізації, що інтенсивно досліджується за кордоном, але є майже невідомими в Україні. На прикладі задачі про комівояжера показано, що застосування мурашиних алгоритмів дозволяє отримати гарні розв’язки задачі оптимізації за суттєво менший час у порівнянні з класичними методами. Особливо ефективні мурашині алгоритми для розподілених систем, параметри яких динамічно змінюються у часі.