ОЦІНКА ІНФОРМАТИВНОСТІ ГРАФЕМ ТЕКСТУ - Биков, М. М.; Балховський, Д. Є.; Ковтун, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Досліджено оцінку інформативності розпізнавання та розуміння текстового документу, виділено низку ефективних ознак та характеристик графем української мови, запропоновано технологію введення і оброблення текстових документів, що реалізує оптимальний розподіл процесу розпізнавання тексту між мікропроцесорним пристроєм введення і комп’ютером, вибрано критерій оцінки ефективності системи.