СИНТЕЗ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ЛОГІКО-ІМОВІРНІСНОГО ПІДХОДУ - Мартиненко, Л. П.; Новіков, О. М.; Родіонов, А. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано модель та алгоритм для оптимального синтезу структури системи захисту інформації інформаційно-комунікаційної системи. Для побудови цієї моделі використано логіко-імовірнісний підхід. Завдяки цьому підходу буде враховуватись топологія мережі і шляхи, якими зловмисник може здійснити проникнення до системи. Базуючись на цій інформації, а також ймовірностях атак, можна вибрати оптимальну конфігурацію механізмів захисту та структуру їх розміщення у мережі. Наведено алгоритм та отримано результати обчислень для реальної невеликої мережі.