Синтез оптимальних газотранспортних систем - Ріахі, Реза; Плашихін, С. В.; Безносик, Ю. О.; Статюха, Г. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Під час синтезу газотранспортних систем, пов’язаного з проектними змінами та збільшенням одиниць устаткування, необхідно враховувати багато факторів. Критерієм оптимальності у даному випадку є загальні мінімальні річні витрати, які включають в себе капітальні витраті та витрати експлуатаційні і на технічне обслуговування. В статті подано результати використання комбінації Pinch-методу з ексергетичним аналізом для синтезу газотранспортних систем.