Психолого-педагогічні особливості навчання іншомовної мовленнєвої компетенції - Осаульчик, О. Б.; Миколюк, О. П.; Кулініч, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Виявлено і доведено пряму залежність між оволодінням іншомовним спілкуванням і розвитком мислення, оскільки мислення є можливим різними мовами, а не лише рідною. Необхідно розвивати креативне (самостійна здогадка) та самостійне мислення (вміння ставити нові задачі і розв’язувати їх).