Математична модель пучково-плазмового віркатора - Кравченко, Ю. С.; Мельничук, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Показано можливість реалізації електровакуумного приладу віркаторного типу, принцип дії якого базується на взаємодії електронного пучка з плазмою. Розроблено математичну модель пучково-плазмового віркатора, на основі якої розраховано основні вихідні характеристики та потужність приладу. Отримано графічні залежності потужності пучково-плазмового віркатора від концентрації частинок плазми та від частоти генерації при різних тисках робочого газу. Теоретичні та експериментальні дослідження показали, що зі збільшенням тиску робочого газу відбувається збільшення потужності до 90 ГВт та суттєве розширення робочої смуги частот приладу.