Шляхи підвищення ефективності оптичних транспортних систем - Климаш, М. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто методи збільшення ефективності оптичної інфокомунікаційної транспортної мережевої системи на практично всіх можливих рівнях мережевої взаємодії. Надано результати вдосконалення фізичного шару за рахунок розробки системи компенсації поляризаційно-модової дисперсії. Описано метод аналізу топології мережі для управління розвитком структури мережі за потоковими та надійнісними критеріями.