До проблеми виявлення шахрайства у телекомунікаційних мережах на базі інтелектуальних технологій - Куперштейн, Л. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто основні методи та засоби реалізації систем виявлення шахрайства в телекомунікаціях. Запропоновано їх реалізацію на базі нейронечітких мереж. Запропоновано реалізацію апаратної частини нейронечіткої системи виявлення шахрайства у вигляді нейрообчислювача на базі програмованих логічних інтегральних схем, а також описано методику такої реалізації.