АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ УДОСКОНАЛЕНОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ГІДРОПРИВОДІВ НАВІСНОГО ПІДМІТАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ СМІТТЄВОЗА З УРАХУВАННЯМ ЗНОСУ ЦИЛІНДРИЧНОЇ ЩІТКИ - Березюк, О. В.; Гарбуз, Є. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
У результаті аналізу виконаних числових досліджень удосконаленої нелінійної математичної моделі групового гідроприводу з послідовним з’єднанням гідромоторів, що приводять у дію навісне підмітальне обладнання сміттєвоза з урахуванням зносу циліндричної щітки, розроблено лінеаризовану версію цієї моделі у формі системи звичайних лінійних диференціальних рівнянь четвертого порядку. Порівняння результатів, отриманих за допомогою нелінійної та лінеаризованої удосконаленої математичної моделі групового гідроприводу з послідовним з’єднанням гідромоторів навісного підмітального обладнання сміттєвоза з урахуванням зносу циліндричної щітки, показало відносну похибку в межах 5,4...10,9 %, що є допустимим для виконання попередніх інженерних розрахунків основних параметрів гідроприводів. Під час аналітичного дослідження лінеаризованої удосконаленої математичної моделі групового гідроприводу з послідовним з’єднанням гідромоторів навісного підмітального обладнання сміттєвоза з урахуванням зносу циліндричної щітки застосовано такі методи: операторне числення з використанням перетворення Лапласа для розв’язання системи звичайних лінійних диференціальних рівнянь, лінеаризація нелінійних залежностей, розкладання отриманих виразів на простіші дроби, а також методи комп’ютерного моделювання. Аналітичне дослідження лінеаризованої удосконаленої математичної моделі групового гідроприводу з послідовним з’єднанням гідромоторів навісного підмітального обладнання сміттєвоза з урахуванням зносу циліндричної щітки дало змогу отримати аналітичні вирази для визначення основних кінематичних і силових характеристик гідроприводів у усталеному режимі роботи. Отримані залежності можуть бути використані для виконання проектних розрахунків нових конструкцій сміттєвозів з розширеними функціональними можливостями та урахуванням впливу зносу циліндричної щітки.