ВРАЗЛИВОСТІ ТА КІБЕРБЕЗПЕКА STARLINK - Розенвассер, Д. М.; Педяш, В. В.; Русу , О. П.; Стрелковська, Ю. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Комплексно проаналізовано вразливості та проблеми кібербезпеки супутникової мережі Starlink, яка забезпечує глобальний доступ до інтернету через мережу низькоорбітальних супутників. Розглянуто технологічні аспекти функціонування системи, зокрема архітектуру мережі, принципи передачі даних, а також взаємодію між супутниками, наземними станціями та користувацькими терміналами. Окреслено ключові компоненти системи, які можуть стати об’єктами потенційних кібератак, зокрема супутники, наземні шлюзи та клієнтські термінали. Особливу увагу приділено аналізу основних загроз, таких як перехоплення сигналу, DDoS-атаки, несанкціонований доступ до даних, глушіння сигналу та фізичні збої в роботі супутників. Досліджено можливі наслідки таких атак для приватних користувачів, бізнесу, військової інфраструктури та глобальної комунікаційної мережі. Проаналізовано поточний стан кібербезпеки Starlink, зокрема використання шифрування, автентифікації, протоколів захищеної передачі даних та систем раннього виявлення загроз. Дано рекомендації для поліпшення кіберзахисту, зокрема впровадження механізмів динамічного шифрування, підвищення стійкості мережі до зовнішніх атак, вдосконалення стратегій реагування на інциденти та інтеграцію передових технологій, таких як квантова криптографія та мережі нульової довіри. Оцінено загальний рівень безпеки системи, включно з показниками стійкості до атак, часу реагування на інциденти та доступністю мережі. Окреслено перспективні напрями для зниження ризиків і забезпечення стабільної роботи інфраструктури Starlink в умовах сучасних кіберзагроз. На основі чисельних показників оцінено рівень захищеності системи, зокрема стійкість до зовнішніх загроз і здатність відновлюватися після атак.