АНАЛІЗ МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ АКТИВНОГО ЗАХИСТУ ВІД DEEPFAKE - Марчук , М. Б.; Лукічов, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Розвиток штучного інтелекту є одним з головних трендів останніх років. Хоч така технологія багато в чому служить на благо людства, але вона може використовуватись і для зловмисних дій, як от поширення дезінформації чи шантаж. Для реалізації цих злочинних дій часто застосовуються технології для створення так званого Deepfake-контенту. Deepfake — це загальна назва для зображень, відео- та аудіофайлів, створених за допомогою штучних нейронних мереж, які зображають, як певна людина говорить чи вчиняє щось, чого в дійсності ніколи не було. Завдяки використанню штучного інтелекту такі матеріали здаються справжніми особам, що не знають про їхнє походження. Без використання спеціальних технічних засобів людям важко відрізнити справжнє зображення від підробленого. Технології генерації контенту за допомогою штучного інтелекту, зокрема Deepfake, все частіше застосовуються для створення матеріалів, які використовуються для дезінформаційних кампаній, шантажу та інших зловмисних дій. В зв’язку з цим існує необхідність в розробці засобів для захисту від зловмисного використання Deepfake. Пасивні методи захисту, які ґрунтуються на можливості моделей машинного навчання відрізнити автентичний контент від згенерованого, залежать від архітектур моделей для генерації Deepfake-контенту, тому швидко застарівають з темпом розвитку останніх. Тому існує необхідність в розвитку активних методів захисту, які ґрунтуються на використанні водяних знаків з метою їх відслідковування або перешкоджають роботі моделей для генерації Deepfake. У роботі подано опис та аналіз наявних активних методів захисту від Deepfake, а також проаналізовано напрямки їх цільових застосувань, їхні переваги та недоліки, технічні характеристики, і запропоновано напрямки для подальших досліджень у цій галузі. Активна увага приділяється засобам захисту, що ґрунтуються на методах стеганографії та із застосуванням водяних знаків. Розглянуто переваги активних методів захисту над пасивними.