ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ФУР’Є-ІНТЕГРАЛЬНОГО МЕТОДУ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ВХІДНИХ СИГНАЛІВ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ - Войцеховська, О. О.; Мокін, Б. І.; Мокін, О. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Розроблено інформаційну технологію реалізації Фур’є-інтегрального методу ідентифікації для відновлення вхідних сигналів інформаційно-вимірювальних систем за їхніми вихідними сигналами, створеного у 80 роках минулого сторіччя Б. І. Мокіним та узагальненого О. Б Мокіним. В основу розробленої інформаційної технології покладено комп’ютерну програму, створену на мові Python. Перша частина цієї Python-програми відновлює вхідний сигнал інформаційно-вимірювальної системи за її вихідним сигналом у вигляді зрізаного ряду Фур’є, що зумовлює появу на графіку цього відновленого вхідного сигналу перепадів, зумовлених скінченною кількістю відновлених гармонічних складових. Друга частина цієї Python-програми трансформує зрізаний ряд Фур’є у ряд Фур’є з нескінченною кількістю гармонічних складових, тобто формує еквівалентну модель вхідного ряду, очищену від перепадів, зумовлених скінченною кількістю відновлених гармонічних складових. З відповідним обґрунтуванням трансформацію зрізаного ряду Фур’є у ряд Фур’є з нескінченною кількістю гармонічних складових здійснено з використанням нелінійного варіанта методу найменших квадратів. В процесі реалізації Python-програми продемонстровано як впливають динамічні характеристики інформаційно-вимірювальних систем на вихідні сигнали цих систем, що підтверджено і розрахунками і графічно, і є підтвердженням необхідності доповнення інформаційно-вимірювальних систем інформаційними технологіями відновлення їхніх вхідних сигналів за їхніми вихідними сигналами зі структурою, запропонованою в цій статті. Здійснено аналіз отриманих результатів і запропоновані рішення, згідно з якими структуру запропонованої інформаційної технології та структуру Python-програми, покладеної в основу цієї інформаційної технології, можна привести у відповідність іншим умовам функціонування інформаційно-вимірювальної системи, вхідний сигнал якої відновлюється за її вихідним сигналом.