МОДЕЛЬ ВИБОРУ ВІКОННИХ КОНСТРУКЦІЙ ДЛЯ ПРОЄКТУВАННЯ БУДІВЕЛЬ З УРАХУВАННЯМ БЕЗПЕКОВОЇ СИТУАЦІЇ - Ратушняк, Г. С.; Панкевич, В. В.; Панкевич, О. Д.; Гуменчук, А. Є. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Розглянуто проблему вибору віконної конструкції для житлових будівель на основі багатокритеріального аналізу. Проведено аналіз математичних методів, які можна застосувати для розроблення моделі багатокритеріального вибору варіанта віконної конструкції. Для оцінювання значень критеріїв пропонується використати метод парних порівнянь Сааті (метод аналізу ієрархій). Поставлена задача вибору раціонального варіанта віконної конструкції із множини варіантів рішень на етапі проектування. Визначено етапи у процесі застосування методу парних порівнянь у моделі прийняття рішення щодо вибору віконних конструкцій. Для розроблення моделі прийняття рішення для вибору раціонального варіанта віконної конструкції визначено та формалізовано фактори та критерії, що впливають на прийняття такого рішення. Прийняття рішення відбувається за умови, коли кожна альтернатива (варіант віконної конструкції) відповідає усім вимогам проєктування віконних конструкцій за будівельними нормами. При цьому, одна альтернатива не переважає інші за усіма критеріями. Запропоновано модель прийняття рішень яка дозволяє систематизовано та обґрунтовано вибрати віконну конструкцію, враховуючи ключові параметри та безпековий фактор. Модель включає п’ять основних критеріїв оцінки: енергоефективність, архітектурну привабливість та функціональність, ринкову ціну, захист від злому та стійкість до дії вибухової хвилі. Критерій стійкість до дії вибухової хвилі є інноваційним для прийняття рішення щодо вибору віконної конструкції. Процес оцінювання значень критеріїв для альтернатив здійснюється експертно на підставі інформації про значення критеріїв за допомогою методу парних порівнянь Сааті. Для врахування впливу визначених критеріїв використано метод лінійної згортки зважених частинних критеріїв, що дозволяє формалізувати процес вибору та вибрати раціональний варіант конструкції, коли жодна альтернатива не є абсолютним лідером за всіма параметрами.