СИСТЕМА РОЗПІЗНАВАННЯ НАПРЯМУ РУХУ ЗА ДОПОМОГОЮ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ - Колесник, І. С .; Городецька, О. С.; Добровольська, Н. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Одним з найактуальніших напрямів розвитку штучного інтелекту наразі є комп’ютерний зір. Здатність бачити ¾ найважливіша властивість людини. Саме за допомогою зору ми отримуємо найбільше інформації про навколишній світ. Завдяки накопиченому досвіду та знанням легко розпізнати об’єкти та відрізняти їх один від одного, орієнтуємось у просторі. Згодом виникла ідея наділити зором і штучний інтелект. Проте, незважаючи на те, що сучасні комп’ютери вже перевершили людину у сфері обчислень та обробки інформації, аналіз зображень становить для них досить важливе завдання. Сфери застосування комп’ютерного зору досить широкі: від промислових засобів моніторингу технічних процесів до автономних систем керування, що ухвалюють рішення на основі аналізу отриманої відеоінформації. Однією з найперспективніших сфер використання систем комп’ютерного зору є автоматизовані логістичні системи. Прикладом цього є широке використання транспортних роботів, які забезпечують переміщення вантажів у промисловому середовищі без участі оператора. Ці машини використовуються на підприємствах для транспортування сировини зі складу до цеху, заготовок між виробничими етапами, готової продукції ¾ з виробництва на склад та зі складу на відвантаження. Застосування таких транспортних засобів дозволяє зменшити витрати на перевезення, пов’язані з людським фактором та втратою часу, підвищити безпеку на підприємстві, прискорити виробничі процеси. Метою дослідження є удосконалення системи реєстрації та розпізнавання напряму руху мобільного робота за допомогою комп’ютерного зору.