АНАЛІЗ КОЛИВАНЬ ПРОВОДІВ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАВАННЯ ПІД ЧАС ПЛАВЛЕННЯ ОЖЕЛЕДІ ПОСТІЙНИМ СТРУМОМ - Кучанський, В. В.; Зайцев, Є. О.; Коваленко, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Проаналізовано взаємозв’язок між струмом плавлення ожеледі, розподілом температури та вібрацією проводів повітряної лінії електропередавання, який ґрунтується на використанні методу послідовного зв’язку для отримання рівняння зв’язку між електричною та тепловою енергіями, що виділяється під час танення ожеледі на проводах постійним струмом. Зазвичай у випадку розрахунку режимів плавки ожеледі вирішується завдання вибору такого значення струму плавки, за якого в заданих метеорологічних умовах ожеледь буде видалена за заданий час. Для конкретної схеми плавки ожеледі такий струм залишається практично незмінним для всіх погодних умов, тому завжди є побоювання, що значення струму в цій схемі може виявитися недостатнім для успішної плавки ожеледі за умов певної несприятливої, але можливої товщини стінки ожеледі, швидкості вітру і температури навколишнього середовища. У статті на основі уточненої моделі плавки ожеледі розглянуто методику визначення дійсної області метеорологічних умов, за яких у разі заданого значення струму забезпечується успішна плавка ожеледі. Зазвичай у випадку розрахунку режимів плавки ожеледі вирішується завдання вибору такого значення струму плавки, за якому в заданих метеорологічних умовах ожеледиця буде розплавлена за заданий час. Така постановка задачі придатна для повітряних ліній, обладнаних спеціальними установками плавки ожеледі з регульованим значенням струму. за умови, що струм плавки ожеледі у всіх погодних умовах не перевищує допустимого значення. Для повітряних ліній, що не мають таких установок струм плавки ожеледі не регулюється, його значення доводиться вибирати з урахуванням низки обмежень (механічної міцності дротів, потужності джерел живлення, схеми живлення для плавлення ожеледі, довжини зони плавлення ожеледі тощо). Досвід експлуатації електричних мереж показує, що ожеледь-вітрові аварії на ПЛ належать до найтяжчих, можуть дезорганізувати електропостачання великих економічних районів регіонів України. Питання запобігання ожеледь-вітровим аваріям на ПЛ актуальне і для магістральних електричних мереж. Варто зазначити суттєву економічну шкоду від ожеледь-вітрових аварій на Західній електроенергетичній системі в осінньо-зимові періоди: 2004—2005, 2010—2011 та 2012—2013.