НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ - Мельник, Р. В.; Цимбал, С. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Розглянуто концепцію сучасної логістичної системи, основні проблеми, які вирішуються підвищенням її ефективності та основні результати, що досягаються за рахунок оптимізації діяльності ключових областей логістичних систем. Логістика сприяє отриманню продуктів і послуг у той момент, коли вони необхідні клієнтам, а також допомагає в економічних операціях як основний фактор зростання торгівлі та комерції. З появою систем масового виробництва логістику стали визнавати окремою функцією. Виробництво та перевезення раніше розглядалися як послідовний ланцюг спеціалізованих видів діяльності. Роль логістики полягає в забезпеченні наявності всіх необхідних матеріалів перед кожним кроком у цьому ланцюжку. Очевидно, що інвентаризація сировини, напівфабрикатів і готової продукції є обов’язковою для цього ланцюга, для забезпечення його безперебійного функціонування. В основі концепції логістики лежить системний підхід. Існує єдиний ланцюг, з потоком матеріалів, з початком від постачальника, потім до заводу і, нарешті, до кінцевого споживача, і ці дії також виконуються послідовно, щоб досягти задоволення потреб споживачів за низьких витрат. Для успіху цієї діяльності потрібна злагодженість. Що стосується організації, то вона набуває конкретної форми завдяки своїй структурі. У попередні часи постачальники, які займалися дистрибуцією, розподілялися по всій структурі, що призводило до дублювання діяльності. У сучасній організації, орієнтованій на процес, де фокус змістився з функцій на процес, логістика стала важливою частиною процесу.