МЕТОД СИНТЕЗУ БЕНЧМАРКУ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РОБАСТНОЇ СТІЙКОСТІ ВЕЛИКИХ МОВНИХ МОДЕЛЕЙ ДО ДЕЗІНФОРМАЦІЇ ТА МАНІПУЛЯЦІЙ З ФАКТАМИ - Левіцький , С. М.; Мокін, В. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
З розвитком і поширенням інтелектуальних асистентів на основі великих мовних моделей (LLM) вагомішим стає тестування цих моделей за різними критеріями. Одним з найважливіших з них є робастна стійкість до дезінформації та маніпуляцій. Нестійкі моделі можуть нести серйозну загрозу рішенням на їхній основі у сфері безпеки, здоров’я, чутливих соціальних питань тощо. Для такого оцінювання використовують спеціальні тести на основі еталонних розмічених датасетів — бенчмарки. Але більшість подібних тестів розроблені для питань без контексту (одноходовий режим). Натомість, чат-боти на основі LLM використовуються, зазвичай, у багатоходовому діалоговому режимі (з контекстом). Такі бенчмарки суттєво залежать від предметної сфери їхнього використання, а отже, потрібен не лише сам тест, а й метод його синтезу. У статті запропоновано метод синтезу бенчмарків для оцінювання робастної стійкості LLM до багатоходових маніпуляцій з твердженнями, про які наперед точно відомо, що усі вони хибні. Метод дозволяє синтезувати бенчмарк, який сформує таку послідовність маніпуляцій хибного твердження, з яким врешті-решт LLM з поганою стійкістю погодиться, що цей фейк, насправді не є фейком. Метод основано на формуванні множини еталонних, виключно хибних, тверджень на основі заданої предметної області з їхньою подальшою кластеризацією та виділенням типових варіантів, на формуванні множин шаблонів для маніпуляцій з довільними твердженнями за використання логіки аргументації, без зміни хибності цих тверджень, та на використанні машинного навчання з підкріпленням для синтезу оптимальної політики (стратегії) формування послідовності маніпуляцій з фактами для кожного виду типового варіанта еталонних хибних тверджень. Запропоновано як критерій робастності LLM використовувати відсоток класифікації хибних тверджень як дійсно хибні. Експериментальні випробування довели ефективність запропонованого методу. Побудовано бенчмарк, який використано для оцінювання відомої LLM «Llama 3.2 3B Instruct». Ця модель мала помірну (65 %) робастну стійкість до дезінформації та маніпуляцій в одноходовому режимі (без контексту). Але після застосування синтезованого за розробленим методом бенчмарку з діалоговим режимом її робастність зменшилась у понад 2 рази (до 30 %). Це довело вразливість LLM до складніших маніпулятивних сценаріїв та продемонструвало ефективність запропонованого методу синтезу таких бенчмарків.