АНАЛІЗ ПРОЦЕСУ КЕРУВАННЯ УНІФІКОВАНИМ РЕГУЛЯТОРОМ ЯКОСТІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЗА ШВИДКИХ ЗМІН НАПРУГИ - Бурбело, М. Й.; Лебедь, Д. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Проаналізовано процеси керування уніфікованим регулятором якості електроенергії (УРЯЕ) у разі швидких змін напруги в електричних мережах. Розглянуто паралельно-послідовну та послідовно-паралельну схеми УРЯЕ, які дозволяють за незначної компенсації реактивної потужності забезпечувати стабільність напруги на навантаженні. Запропоновано математичні моделі для оцінки напруги на навантаженні та реактивної потужності компенсаторів. Дослідження показали, що паралельний компенсатор ефективно знижує споживання реактивної потужності з мережі, тоді як послідовний компенсатор підвищує напругу на навантаженні. Отримані результати демонструють зміну напруги на навантаженні залежно від коливань напруги джерела живлення, а також вплив активного регулювання параметрів УРЯЕ на стабільність напруги мережі. Особливу увагу приділено адаптивному регулюванню, дослідженому в рамках математичної моделі, яка забезпечує оптимальну якість компенсації реактивної потужності та стабілізацію напруги на навантаженні. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованого підходу до керування УРЯЕ, який забезпечує стабільну роботу системи та підвищення енергоефективності електромереж. До того ж показано, що впровадження подібних регуляторів у розподільчі мережі значно покращує їхню надійність і забезпечує відповідність сучасним вимогам щодо якості електроенергії. Запропоновані методи регулювання дозволяють ефективно адаптувати роботу УРЯЕ до умов змінного режиму електричної мережі. Аналіз математичної моделі підтвердив, що застосування розглянутих підходів забезпечує стабільність напруги та зменшення втрат потужності. Результати дослідження можуть бути основою для подальших досліджень у галузі керування якістю електроенергії.