АКТУАЛЬНІСТЬ ЗРОСТАННЯ ТЕПЛОЗАХИСТУ БУДІВЕЛЬ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ВІКОН - Сердюк, В. Р.; Лавренюк, Л. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Показано, що в умовах відмови України від імпорту російського природного газу з 2023 року, руйнації значної частини енергогенерувальних потужностей в результаті агресії РФ на сьогодні постає питання не тільки відновлення електрогенерувальних потужностей та відбудови зруйнованого житла, але й необхідності тепломодернізації майже 90 % наявного житлового фонду, який побудовано за низьких нормативних вимог термічного опору «оболонки» будівель. Наразі будівельний сектор економіки зберігає значний резерв зменшення енергоспоживання. Дослідження передового європейського досвіду тепломодернізації застарілого житлового фонду шляхом одночасного утеплення стін, заміни вікон та облаштування ролет прискорюють виконання теплоізоляційних робіт та зменшує витрати на утеплення фасадів застарілого житла. Показано що через стіни й вікна будівель втрачається майже 65 % теплової енергії, будівельний сектор економіки споживає 40 % від всіх енергоносіїв і є відповідальним за 36 % викидів парникових газів. Надмірне спалювання викопних видів палива (вугілля, нафти, природного газу) призводить до зростання викидів вуглекислого газу і глобального зростання температури. Україна, як і інші країни світу, взяла на себе міжнародні зобов’язання щодо зменшення викидів парникових газів. В Україні в 2022 році введено в дію нові ДБН, в яких передбачене зростання нормативних вимог термічного опору огороджувальних конструкцій. Передовий світовий досвід передбачає відмову від клаптикового утеплення стін, яке поширене в Україні, та перехід до комбінованого і одночасного утеплення стін, заміни вікон та влаштування ролет. Переваги такої технології тепломодернізації цілком очевидні. Українські підприємства з виробництва вікон працюють використовуючи німецькі технологічні лінії з використанням імпортних комплектуючих. Показано, що за останні 20 років Україна суттєво наростила обсяги виробництва сучасних вікон. Експорт українських вікон зріс приблизно у 70 разів, а за останні 4 роки — утричі. В умовах адаптації нормативної бази України в галузі будівництва до вимог країн ЄС передбачається перехід до будівництва енергоефективних і пасивних будинків, а тепломодернізація застарілого житлового фонду для України є невідкладним завданням.