ДОСТУПНІСТЬ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ: АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ - Тарабан, С. М.; Брегіда, Ф. М.; Гонтар, Ю. В.; Тіторенко, В. А.; Шило, А. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Проаналізовано поточний стан сфери виробництва та переобладнання транспортних засобів в Україні в контексті питання забезпечення доступності транспортних засобів для осіб з інвалідністю. Встановлено, що в Україні, у сегменті виробництва автомобілів, на сьогодні поодиноко присутнє, головним чином, крупновузлове складання, орієнтоване на внутрішній ринок. Розглянуто та проаналізовано відповідні нормативно-правові акти та нормативні документи, основні вимоги до виробництва і торгівлі транспортними засобами та їхніми складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, а також допуск транспортних засобів до участі у дорожньому русі та їхньої державної реєстрації, визначені у статтях 29, 30 та 34 Закону України «Про дорожній рух»; вимоги до переобладнання транспортних засобів, визначені частиною першої та другої статті 32 Закону України «Про дорожній рух». Визначено пріоритети в питанні забезпечення доступності транспортних засобів для осіб з інвалідністю. Основними з них є: посилення контролю за наявністю транспортних засобів, оформлених відповідно до вимог чинного законодавства, реєстраційних документів транспортних засобів, на яких встановлено ручне керування; запровадження номерних знаків окремої серії, що надають змогу ідентифікувати такі транспортні засоби в потоці під час дорожнього руху; механізми ручного керування повинні відповідати обов’язковим вимогам правил та нормативів у частині забезпечення безпечності конструкції; стимулювання українського виробництва транспортних засобів, обладнаних механізмами ручного керування; запровадження ефективної (дієвої) та прозорої системи контролю за технічним станом транспортних засобів, зокрема таких, на яких встановлено механізми ручного керування.