ЕНЕРГЕТИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕПЛОВИХ НАСОСІВ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ НА ЗАЛІЗОРУДНІЙ ШАХТІ - Ялова, А. М.; Бондар , Н. В.; Старовойт, Р. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Запропоновано спосіб енергетичного переоснащення залізорудної шахти. Енергетичне оцінювання залізорудної шахти провели з кількох важливих причин: 1) оптимізація енергоспоживання: оцінювання допомогло виявити основні джерела споживання енергії та визначити де можна знизити її використання, зменшивши таким чином витрати на енергоносії; 2) енергозбереження: визначено потенційні заходи для підвищення енергоефективності, такі як модернізація обладнання, вдосконалення технологічних процесів та впровадження нових енергозберігаючих технологій, що підвищує рентабельність підприємства; 3) екологічний вплив: під час роботи енергетичних установок на шахті, яке працює на викопному паливі, в атмосферу викидається велика кількість вуглекислого газу, що викликає глобальне потепління, зменшення енергоспоживання допомагає скоротити викиди парникових газів та інших забруднювальних речовин, що сприяє поліпшенню екологічної ситуації. Енергетична оцінка дозволяє залізорудній шахті відповідати національним і міжнародним стандартам енергоефективності, що є важливим для отримання екологічних сертифікатів і державної підтримки; 4) планування інвестицій: оцінка дає змогу шахті зрозуміти, куди найкраще інвестувати для підвищення ефективності й прибутковості. Під час проведення енергетичного оцінювання зібрано та узагальнено інформацію про споживання енергоносіїв, виконано необхідні розрахунки, ознайомлено з наявною технічною та експлуатаційною документацією, а також запропоновано енергоефективні заходи для зниження споживання енергоносіїв. У роботі розглянуто порядок проведення енергетичного оцінювання шахти м. Кривий Ріг, де орієнтація на енергоефективність стає не лише стратегічним рішенням, а й необхідністю для забезпечення сталого розвитку галузі та захисту довкілля. Енергоефективні способи економії теплової енергії на залізорудних шахтах можуть суттєво знизити енергоспоживання та витрати підприємства. Основні методи включають: використання теплових насосів (теплові насоси використовують низькопотенційне тепло шахтних вод для обігріву приміщень і виробництва гарячої води); утеплення та модернізація будівель (оновлення теплоізоляції виробничих і адміністративних приміщень знижує втрати тепла, зменшуючи потребу в опаленні); впровадження систем рекуперації тепла (системи рекуперації дозволяють повторно використовувати тепло, яке виділяється в процесі роботи технологічного обладнання чи вентиляційних систем); автоматизація та контроль систем опалення (встановлення систем автоматичного контролю температури та терморегуляції дозволяє точно підтримувати необхідний рівень тепла без перевитрат енергії); оптимізація технологічних процесів (модернізація обладнання та впровадження енергоефективних технологій у виробничих процесах знижує потребу в тепловій енергії); зниження втрат тепла у вентиляційних системах; утилізація тепла з відпрацьованих газів (застосування сучасних котлів і теплообмінників). Застосування цих енергоефективних технологій і методів на залізорудних шахтах дозволяє суттєво скоротити витрати на теплову енергію, підвищити загальну енергоефективність та зменшити негативний екологічний вплив. Забезпечення надійного та ефективного функціонування шахти вимагає постійної уваги до питань енергозбереження та оптимізації використання енергетичних ресурсів.