АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА. ПОВІДОМЛЕННЯ IV. СЕЛЕКТИВНЕ ОЧИЩЕННЯ ГІДРАВЛІЧНОЇ ОЛИВИ AW-46 - Ранський, А. П.; Сандул, О. М.; Коріненко, Р. В.; Гордієнко, О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Обґрунтовано доцільність та необхідність регенерації мінеральних олив. Наведено дані щодо кількості відпрацьованих олив в Україні. Зазначено, що загальний обсяг використання мастильних матеріалів у світі складає 41,5 млн т, на що витрачається суттєва частина сирої нафти, як джерела енергії викопної сировини. Подано динаміку викиду парникових газів в атмосферу, збільшення обсягів викиду яких пов’язано з видобутком викопних ресурсів, виробництвом та використанням енергії в основних секторах діяльності людини. Показано, що реалізація принципу 3R (Reduce–Reuse–Recycle) відносно промислових відходів в рамках циркулярної економіки є вагомим важелем суттєвого зменшення викидів парникових газів, а запровадження однієї з цих складових (Recycle) дозволяє регенерувати відпрацьовані індустріальні, моторні та інші промислові оливи з їхнім подальшим ефективним використанням. Розроблено метод сорбційного очищення/регенерації відпрацьованої гідравлічної оливи AW-46 з використанням регенерованого сорбенту, що складається з активованого вугілля (АВ) та кізельгуру (К). Встановлено оптимальні технологічні параметри процесу: співвідношення сорбент : олива = 1 : 10; температура 50…60 °С; час 30…35 хвилин. Визначено фізико-хімічні характеристики регенерованої оливи AW-46, які вказують на високу ефективність використаного сумішевого сорбенту. Досліджено способи утилізації відпрацьованого після регенерації оливи AW-46 сумішевого сорбенту. Показано, що екстракційний метод вилучення органічних забруднювачів є багатостадійним, матеріало- та енергозатратним. Встановлено можливість використання низькотемпературного піролізу для регенерації відпрацьованого сорбенту без попередньої його обробки. В рамках циркулярної економіки досліджена технологія замкненого циклу переробки відходів харчової (регенерований сумішевий сорбент) та машинобудівної (гідравлічна олива AW-46) галузей промисловості для подальшого отримання багатофункціональних пластичних мастил. Наведена загальна технологічна схема переробки таких відходів. Показано, що регенерована гідравлічна олива AW-46 може бути використана як рідка основа пластичних мастил.