ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ БУЛЕВИХ ФУНКЦІЙ В ПЕРЦЕПТРОННИХ СТРУКТУРАХ - Яковин, С. В.; Мельничук, С. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Розглянуто особливості реалізації булевих функцій на основі перцептронних структур. Означено обмеження типової структури перцептрону, зокрема його здатність виконувати лише лінійно сепарабельні функції а також основні підходи до подолання таких обмежень шляхом ускладнення структр. Також приділено увагу ймовірнісним характеристикам, які можна використати для покращення процесу навчання перцептронів, застосовуючи ймовірнісний алгоритм навчання та ймовірнісні перцептрони вищих порядків з Баєсовими ймовірностями. Розглянуто проблеми реалізації булевих функцій вищих порядків, зокрема необхідність використання поліномів вищих порядків, складність навчання та обчислювальну практичність. Подано підходи до декомпозиції булевих функцій вищих порядків на серії лінійно сепарабельних функцій. До того ж, проаналізовано можливості одношарових перцептронів щодо класифікації лінійно роздільних об’єктів з бінарними результатами, та їхніх обмежень. Описано варіанти удосконалення одношарових перцептронних структур шляхом застосування степеневих функцій та ймовірнісних індикаторів сигналів для розширення їхніх класифікаційних можливостей. Отримані результати підтверджують актуальність та перспективність проведення подальших досліджень і розробок нових перцептронних структур для ефективнішого розв’язання задач машинного навчання, включно з розробкою спеціалізованих структур та алгоритмів навчання для роботи з функціями вищих порядків.