АВТОРЕГРЕСІЙНІ МОДЕЛІ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ЗРУЙНОВАНОЇ ВІЙНОЮ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ - Мокін, Б. І.; Мазурук, О. В.; Собчук , Н. В.; Шалагай, Д. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Запропоновано спосіб корекції плану відбудови та розвитку електроенергетики України, розробленого в роботі «Національна рада з відновлення України. Проект Плану відновлення України. Розділ «Енергетична безпека», 2022», до умов, що виникли після бомбардувань об’єктів української електроенергетичної структури російськими агресорами. Синтезовано первинні детерміновані та скореговано математичні моделі, які враховують стан електроенергетики України, що мав місце в дні написання цієї роботи. Оскільки ідея використовувати замість скоригованих математичних моделей авторегресійні моделі була лише озвучена в роботі «Синтез математичних моделей процесу відновлення та розвитку електроенергетики України, наближених до реалій воєнного сьогодення» [1] і записана лише в загальній постановці, то через рік після написання цієї роботи, що пройшов у вирі війни України з російськими окупантами, українська електроенергетична структура зазнала додаткових руйнувань, тож виникла необхідність в синтезі авторегресійних моделей в завершеній формі, готовій для використання інженерами-електриками в проєктній роботі. Тож в цій роботі синтезовано авторегресійні моделі процесів відновлення та розвитку електроенергетики України, адаптовані до реалій воєнного сьогодення, і здійснено обґрунтування вибору класу авторегресій, їхнього порядку та діапазонів генерації імпульсів «білого шуму», якими деформуються детерміновані базові математичні моделі.