ПІДХІД ДО БЕЗПЕКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ МЕРЕЖ ІОТ З ВИКОРИСТАННЯМ БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГІЇ - Чепель, Л. В.; Бойко , Ю. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
В стрімкому розвитку інтернету речей (IoT) немає універсального механізму безпеки пристроїв через їхню різноманітність і апаратну обмеженість, проте використання розподіленої мережі, додаткового шифрування, обмеження невикористовуваних каналів передачі даних, ввід колективної атестації пристроїв, використання цифрових підписів, фільтрування пакетів даних дозволяють убезпечити пристрої від атак в класичному варіанті реалізації. Розглянуто виклики та можливі атаки на безпеку пристроїв інтернету речей: для найкращого контролю безпеки в класичних мережах є використання програмно керованих мереж. Використання туманних обчислень знищує ризики центрального вузла, проте залишаються інші безпекові ризики. Альтернативою та комплексним рішенням є поєднання блокчейну з пристроями інтернету речей. Розглянуто декілька наявних систем, які дозволяють комплексно організувати безпеку, проте навіть вони мають певні недоліки, які автори спробували виправити в запропонованому варіанті побудови мережі інтернету речей. Запропонований варіант побудови мережі інтернету речей з використанням блокчейн складається з декількох шарів: шару сенсорів та малопотужних пристроїв та шару локальної блокчейн-мережі, які об’єднуються в кластер. Комунікація між шарами забезпечена симетричним та асиметричним шифруванням, а правила роботи мережі можуть регулюватись смарт-контрактами. До того ж, існує взаємодія між кластерами, через що система є масштабованою, децентралізованою та безпечною.