ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРИСКОРЕНОГО АНОТУВАННЯ МЕДИЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ В ЗАДАЧАХ СЕГМЕНТАЦІЇ НА ОСНОВІ МОДЕЛЕЙ ГЛИБОКОГО НАВЧАННЯ - Коменчук, О. В.; Мокін, О. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Проаналізовано інструменти для створення анотацій медичних зображень у задачах сегментації зображень. Проведено порівняння продуктивності відомих інструментів Supervisely, CVAT та Segments.ai із запропонованою у роботі інформаційною технологією, яка використовує модель Language Segment-Anything з релевантними текстовими підказками і механізмом автоматичного валідування на основі моделі класифікації EfficientNet-B2. Основною метою дослідження було визначення оптимального підходу до автоматизації процесу анотування зображень для забезпечення максимальної швидкості зі збереженням експертної точності. Результати показали, що використання інструмента Supervisely дозволило скоротити час на первинну анотацію до 39,7 секунд, але вимагало додаткових 59,5 секунд на корегування масок. CVAT, зі своїми напівавтоматичними інструментами, забезпечував створення масок за 64,8 с, але потребував ще 85,1 с на корегування. У порівнянні з ними, Segments.ai вимагав повної ручної анотації, що тривала 130,2 с. Водночас, розроблена інформаційна технологія, яка використовує модель Language Segment-Anything з налаштованими під задачу текстовими підказками та додатковий механізм автоматичного валідування, значно знизила час на створення анотацій – до близько 29,6 с на зображення, а також знизила час на ручне корегування до 45,4 с. Розроблена інформаційна технологія продемонструвала високу швидкість та точність у створенні псевдомасок, підтверджену експериментальними результатами. Основні переваги цього підходу полягають у зменшенні необхідності в ручному корегування та підвищенні ефективності процесу анотування медичних зображень. Це дослідження вказує на значний потенціал застосування автоматизованих методів для прискорення анотування у сфері комп’ютерного зору, сприяючи покращенню швидкості виконання завдань аналізу медичних даних зі збереженням потрібної якості.