МОДЕЛЮВАННЯ SOFT OPEN POINT ЗА ВИПАДКОВОГО ХАРАКТЕРУ НАВАНТАЖЕННЯ - Бурбело, М. Й.; Кравець, О. М.; Лобода, Ю. В.; Слободян, Р. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Подано результати дослідження ефективності застосування Soft Open Point (SOP) — сучасних силових електронних пристроїв, що інтегруються в розподільні електричні мережі операторів систем розподілу. SOP встановлюються між суміжними фідерами замість традиційних нормально розімкнутих роз’єднувачів і здатні виконувати низку важливих функцій, таких як перерозподіл активної потужності між фідерами, компенсація реактивної потужності, автоматичне керування структурою мережі, що, зі свого боку, викликає підвищення надійності електропостачання споживачів, зменшення втрат електроенергії та стабілізації рівня напруги в мережі. Запропоновано метод керування Soft Open Point (SOP) активною та реактивною потужностями. В основу керування покладено критерій мінімуму втрат активної потужності, для реалізації якого використано опосередковано пов’язані спади комплексних напруг у вузлах приєднання пристрою, що дозволяє підвищити точність керування та мінімізувати втрати активної потужності. Наведені результати моделювання Soft Open Point в розподільних електричних мережах за випадкового характеру навантаження. У ході дослідження змодельовано алгоритми керування SOP за активною та реактивною потужностями для різних типів навантаження. Зокрема, моделювання показало, що зі встановленням SOP на суміжних фідерах можна досягти значного зниження втрат активної потужності та стабілізувати напругу в вузлах навантаження. Максимальне значення втрат напруги у відносно невеликих фідерах довжиною 4 км в результаті оптимізації за допомогою SOP зменшилося з 0,16 кВ до 0,12 кВ, а середні втрати потужності зменшилися з 5,1 кВт до 2,5 кВт. Подані результати доводять ефективність впровадження SOP для оптимізації розподільних електричних мереж операторів систем розподілу в умовах випадкового характеру навантажень.