ВИЗНАЧЕННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ СОНЯЧНОЇ РАДІАЦІЇ, ЯК КЛЮЧОВОГО ФАКТОРА ПРОГНОЗУВАННЯ РОБОТИ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ ПАНЕЛЕЙ - Разінков, В. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Проаналізовано декілька моделей прогнозування надходження сонячної радіації на земну поверхню для можливості точнішого прогнозування генерації електричної енергії від сонячних фотоелектричних панелей. Інтенсивність сонячної радіації в будь-який момент часу є найвагомішим фактором, який безпосередньо впливає на роботу фотоелектричних панелей, і у разі проведення технічних або економічних обґрунтувань спорудження проектів значну роль відіграє обсяг енергії, який можна отримати для них. Для цих цілей виробниками фотоелектричного обладнання та фірмами, які займаються їхньою реалізацією створено безліч «сонячних калькуляторів», які дозволяють миттєво отримати результат, однак через комерційну зацікавленість моделі, на які орієнтуються ці калькулятори, досить часто дають завищені показники, які не відповідають реальним значенням. Разом з тим існують і багато спеціалізованих програмних комплексів, які використовують точніші моделі надходження сонячної радіації на земну поверхню, але проведений в роботі аналіз показав, що навіть ці моделі схильні давати велику похибку. Подано огляд основних емпірично кореляційних моделей, які використовують різні метеорологічні показники для прогнозування надходження сонячної радіації, а також три моделі, які дозволяють отримати інтенсивність сонячної радіації у будь-який момент часу. За всіма представленими моделями проведено розрахунок на річному інтервалі та поєднані з відкритими даними про сонячні надходження від НАСА, а для місяців з найбільшою інтенсивністю сонячної радіації, коли генерація фотоелектричних панелей є найбільшою проводився порівняльний аналіз з експериментальними даними. На основі отриманих результатів розрахунків проведено порівняльний аналіз результатів з експериментальними даними та визначені похибки і причини їх виникнення. Також визначено найточнішу модель, яка дозволяє отримувати дані про інтенсивність сонячної радіації з відносною похибкою ±5 % для Одеського регіону.