БАГАТОФАКТОРНИЙ ВИБІР АЛЬТЕРНАТИВНИХ ВАРІАНТІВ ПРОЦЕСУ ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Піх, І. В.; Білик, О. З.; Сеньківський, Н. Ю.; Андріїв, Р. Р.; Браташ, С. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Враховано, що вирішення проблеми забезпечення якості програмного забезпечення суттєво залежить від одного з завершальних етапів, пов’язаного з рівнем тестування програмної продукції, що обумовлює необхідність у розробленні альтернативних підходів до процесу тестування, які б дозволили ефективно враховувати різноманітні фактори впливу на його результативність, складність виробничих та організаційних умов, вимоги до якості остаточної продукції. Запропоновано інформаційне трактуванні концепції формування якості вказаної категорії з використанням засобів теорії ухвалення рішень для моделювання альтернативних та визначення оптимальних варіантів процесу тестування програм. Розглянуто застосування альтернативного підходу до вибору варіантів процесу тестування програмного забезпечення, основаного на методі лінійного згортання критеріїв, концепції Парето, врахуванні вагових переваг факторів впливу на якість тестування програм та їхньої дольовій участі у формуванні альтернатив. Наведено теоретичні засади методу лінійного згортання критеріїв та його застосування до тестування програм. Досліджено практичну реалізацію методу, початковим етапом якого є виокремлення із загального набору характеристик тестування програмної продукції множини Парето, що містить домінантні фактори пріоритетного впливу на процес тестування. Використання принципу Парето забезпечило визначення оптимального набору комбінацій тестових варіантів, які максимально задовольняють потреби тестування за обмежених ресурсів. Запроектовано альтернативні варіанти виконання процесу тестування програмного забезпечення з використанням функцій корисності та часток ефективності факторів в альтернативних варіантах. Побудовано та опрацьовано матриці попарних порівнянь для розрахунку уточнених вагових пріоритетів факторів множини Парето та значень функцій корисності факторів з огляду на їхню частку у формуванні альтернатив. Розраховано та визначено оптимальний серед альтернативних варіант процесу тестування програмного забезпечення за критерієм максимального значення об’єднаних цільових функціоналів, який забезпечує належну якість імітаційного моделювання.