АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА. ПОВІДОМЛЕННЯ ІІІ. УДОСКОНАЛЕНА ТЕХНОЛОГІЯ ПІРОЛІЗНОЇ ПЕРЕРОБКИ СУМІШІ ПОЛІМЕРНИХ ВІДХОДІВ - Коріненко, Б. В.; Євдокименко, В. О.; Ранський, А. П.; Гордієнко, О. А.; Коріненко, Р. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Проаналізовано можливість комплексної переробки та розроблено удосконалену технологію низькотемпературного піролізу сумішевих полімерних відходів (поліетилену високої щільності 50 % + поліетилену низької щільності 50 % (ПЕВЩ 50 % + ПЕНЩ 50 %)) шляхом додавання до основної технології переробки додаткових технологічних процесів переробки отриманого пірокарбону (отримання пластичних мастил та паливних брикетів). Піроліз суміші поліетиленових відходів (ПЕВЩ 50 % + ПЕНЩ 50 %) за основною технологією проводили в реакторі без доступу кисню повітря в температурному інтервалі 240…395 °С протягом 3,5 годин. При цьому продукти піролізу становили: піролізний газ — 5,57 % мас, піролізна рідина — 85,57 % мас. та пірокарбон — 3,83 % мас. Переробку отриманого пірокарбону з метою отримання пластичних мастил проводили за технологією, що включає очищення відпрацьованої оливи І-40А від води та механічних домішок, його регенерацію та змішування з іншими складовими: Консталін-1, полісульфідом, олеїновою кислотою та спеціальним технологічним додатком (І-40А + БТА 0,1 %) до її повної гомогенізації. Переробку отриманого пірокарбону з метою отримання паливних брикетів проводили за технологією, що включає отримання з води та гофрокартону однорідної водно-колоїдної пульпи та її змішування в реакторі-диспергаторі із розрахованою кількістю пірокарбону та тирси деревної. Утворену однорідну пульпу подавали на механічний або електромеханічний прес та отримували паливні брикети типу RUF. Удосконалена технологія переробки полімерних відходів дає можливість повнішого та ефективнішого використання утворених альтернативних джерел енергії піролізної рідини, піролізного газу та пірокарбону.