ВИЯВЛЕННЯ ПОДІБНОСТІ МІЖ ТЕКСТАМИ ДОПИСІВ ВІРТУАЛЬНИХ СПІЛЬНОТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЇ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Синько, А. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Галузь інформаційних технологій складається з двох суттєво різних частин: виробництво інформаційної техніки (машин, обладнання, програм тощо) і виробництво безпосередньо інформації, яка повинна бути задокументованою. На сьогодні попит на розробку програмного забезпечення є рекордно високим і навіть перевищує пропозицію на ринку. Важливою рисою програмного забезпечення є наявність належної супровідної документації, яка є потрібною як для розробників, так і для кінцевих споживачів. Інформаційними джерелами для формування документації програмного забезпечення можуть бути віртуальні спільноти, які є найвідвідуванішими ресурсами серед користувачів мережі Інтернет. Переваги використання віртуальних спільнот перелічені у роботі. Однією з характеристик документації є наявність унікального інформаційного наповнення, для виконання якого, після завантаження дописів з відібраних експертом віртуальних спільнот до сховища даних, необхідно перевірити їхній вміст. В результаті чого розроблено підхід до виявлення подібності, який відображає косинусоїдну подібність між всіма наявними дописами. Проведене дослідження показало, що більшість дописів містять унікальний контент, але деякі можуть мати подібні тексти. Перевагою застосування підходу до виявлення подібності є те, що після його виконання серед усіх попарно порівнювальних дописів можна визначити позиції пар дописів, значення мір яких зацікавлять дослідника та дозволять провести аналіз за різними методами. Досліджено випадки подібності тестів дописів та описано дії щодо їхнього вирішення, одним з яких є об’єднання подібних дописів та збереження всіх коментарів. Рекомендовано для дописів, що отримали високе значення міри подібності завдяки описаному підходу, надалі застосувати метод N-грам, який дозволить виявити ті частини текстів, що є різними для подальшого прийняття рішень.