ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ ДЛЯ АДАПТАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ ДО СУЧАСНИХ ВИМОГ - Ковалевський, С. В.; Ковалевська, О. С.; Сидюк, Д. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Розглянуто кардинальні зміни у виробничих технологічних системах, які сприяють виникненню та розвитку мережевих принципів машинобудівного виробництва. Замість традиційної організації виробництва, базовим принципом стає потужне використання інформаційного простору в мережі Інтернет, що дозволяє об’єднувати незалежні суб’єкти з різних географічних регіонів для виконання виробничих завдань. Однією з ключових характеристик мережевих систем є їхня здатність до інтелектуальних обчислень, спрямованих на поліпшення якості продукції та моделей споживання. Мережеві системи дозволяють інтенсифікувати обсяги замовлень завдяки впровадженню інноваційних технологій та використанню цифрових методів управління технологічними процесами. Визначені основні завдання інноваційного розвитку в галузі машинобудування — оцінювання технічних та технологічних потреб для визначення перспективних напрямків інновацій та розробки стратегій впровадження з використанням сучасних методів та технологій. Розглянуто різні джерела фінансування впровадження інноваційних технологій, проаналізовано витрати та потенційні прибутки. Досліджено можливості розвитку інтелектуальних виробничих систем та їхня роль у сучасному машинобудуванні на підставі впровадження передових комп’ютерних моделей та технологій штучного інтелекту, що сприяє автоматизації виробничих процесів та покращує якість продукції. Додатково, розглянуто використання кіберфізичних систем для оптимізації виробничих процесів та підвищення їхньої конкурентоспроможності. У завершальній частині статті розглянуто потенціал України в реалізації інноваційних напрямів у галузі машинобудування. Зазначено, що країна має унікальний інтелектуальний потенціал для надання високотехнологічних інженерних послуг. Ключові напрями включають програмування промислових технологій, розробку дизайну, промислову автоматизацію та розробку складних продуктів. Наголошено, що адаптація до сучасних технологій та гнучкість виробництва є важливими аспектами для забезпечення ефективності та конкурентоспроможності в галузі машинобудування. Загалом, стаття пропонує глибокий аналіз сучасних тенденцій у машинобудуванні та вказує на шляхи подальшого розвитку галузі в Україні.