ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ЧАСОВОГО РЯДУ КІЛЬКОСТІ ХВОРИХ НА КОРОНАВІРУС НА ОСНОВІ МОДЕЛІ FACEBOOK PROPHET - Лосенко, А. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Розглянуто результати розроблення інформаційної технології прогнозування часового ряду кількості хворих на коронавірус COVID-19. Здійснено огляд напрацювань за цією тематикою та обґрунтований вибір бібліотеки Facebook Prophet як основи для розробленої ІТ. Запропоновано підвищити точність прогнозування кількості нових хворих на коронавірус у короткостроковій перспективі за допомогою вибраної моделі. Запропоновано математичне обґрунтування наявних паралельно-послідовних ітеративних методів ідентифікації параметрів моделі Facebook Prophet для врахування значної волатильності ряду значень нових хворих. Методи дозволяють визначати гіперпараметри тренду ряду, його сезонних складових та аномалій, що впливають на значення цього ряду. Формалізовано підхід щодо порівняльного аналізу впливу основних трендів захворюваності регіонів (або країн) без урахування впливу аномалій та сезонних складових шляхом створення картограм, які дозволяють аналізувати тенденції поширення хвороби в заданому регіоні. Розроблена архітектура запропонованої інформаційної технології та описано її складові. Створено програмне забезпечення на Python на базі платформи Kaggle, яке реалізує цю технологію, порівняно результати його застосування з моделлю SEIR-U, розробленою науковцями НАН України за матеріалами звітів Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 при НАН України за даними 2020—2022 рр. Порівняння довело ефективність запропонованої інформаційної технології.