ПРОВАЛИ НАПРУГИ В ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇХНІХ ХАРАКТЕРИСТИК - Волошко, А. В.; Шевчук, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Широке впровадження засобів силової електроніки, зростаюча кількість нелінійних споживачів, зміна структури носіїв електричної енергії негативно впливають на якість електричної енергії. Одним з найвпливовіших параметрів якості електричної енергії, що впливають на перебої в роботі електричного обладнання, є провали напруги. Провали напруги в електричній мережі є негативним явищем, яке призводить до збільшення втрат електроенергії, зростання споживання реактивної потужності, зменшення продуктивності приймачів електроенергії, перебоїв в роботі електричного обладнання. Проаналізовано основні причини провалів напруги, такі як перенавантаження, короткі замикання, несправність обладнання та інші фактори, які впливають на стан електричних мереж, та методи визначення їхніх характеристик. Визначення провалів напруги часто встановлюється на основі двох параметрів — величина/глибина та тривалість. Таке визначення характерно для перехідних процесів внаслідок симетричних спадів напруги. Але перехідні процеси через несиметричні спади напруги визначаються не тільки значеннями величина/глибина та тривалість, а й так званою точкою на хвилі напруги, де відбувається провал напруги та зміною фазового кута під час провалу напруги. Стрибки фазового кута напруги в електричній мережі та пов’язаний з цим зсув фазового кута, суттєво впливають не тільки на похибку визначення кількісних та якісних параметрів електричної енергії, а є проблемою для силової електроніки, яка використовує перемикання фаз або перехід напруги через нуль. Визначення фазового кута проаналізовано на прикладі наявності короткого замикання в радіальній електричній мережі. Зазначено доцільність визначення основних характеристик провалів напруги в електричних мережах та проаналізовано найпридатніші методики.