МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ З ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ РЕЦИКЛІНГУ АВТОМОБІЛІВ В УКРАЇНІ - Волков, В. П.; Внукова, Н. В.; Позднякова, О. І.; Волкова, Т. В.; Кужель, В. П.; Віштак, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Метою роботи є розробка методології та програми підготовки фахівців до організації виробничої діяльності у галузі транспортних машин та технологій так, щоби забезпечити раціональніше природокористування та мінімізацію наслідків як від виробництва, так і від експлуатації та утилізації транспортних засобів на стан довкілля за використання нових ресурсоощадних технологій. Методика викладання дисципліни базується на використанні інноваційних методів навчання та освітніх технологій, а саме: методів синектики, багатовимірних матриць, вільних асоціацій, евристичних запитань, неімітаційних методах навчання та методу інверсії, який орієнтований на пошук ідей для вирішення творчого завдання у нових, несподіваних напрямках. Результати: розроблено силабус вибіркової дисципліни для магістрів спеціальностей «101 Екологія» та 274 «Автомобільний транспорт». Силабус дисципліни складається з теоретичного курсу лекцій та циклу практичних робіт. У лекційному курсі передбачено блок лекцій, який знайомить здобувачів другого рівня освіти з екологічними аспектами сучасних технологій утилізації металевих деталей автотранспортних засобів, екологічно безпечними методами утилізації акумуляторних батарей та каталітичних нейтралізаторів. У другому блоці аналізуються сучасні технології утилізації неметалевих деталей автомобілів, а саме полімерів, мастильних матеріалів та зношених шин. Особливу увагу приділено аналізу різноманітних засобів застосування продуктів рециклінгу автокомпонентів в процесі виробництва промислової продукції. Під час розробки циклу практичних робіт використано методи інверсії, багатовимірних матриць, комп’ютерних технологій тощо. Для перевірки знань передбачено тестові завдання різного рівня та іспит. Наукова новизна роботи полягає в розробці матеріалів та створенні нової дисципліни для підготовки фахівців, спроможних брати участь у створенні нової для України галузі промисловості — авторециклінгу. Практична значимість роботи полягає у можливості використання результатів роботи для розробки навчальних планів різних дисциплін широкого кола спеціальностей, спрямованих на вирішення питань раціонального природокористування.