ДИНАМІКА ПОТРЕБИ У НОВИХ ПОЛІГОНАХ ЗАХОРОНЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ - Березюк, О. В.; Лемешев, М. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Згідно зі статистичними даними, протягом 2013—2021 років в Україні поступово зменшувалась потреба у нових полігонах твердих побутових відходів. Тому визначення регресійної залежності, що описує динаміку потреби у нових полігонах твердих побутових відходів у нашій країні, з метою вирішення проблеми поводження з такими відходами є актуальною науково-технічною задачею. Мета дослідження — визначення з використанням регресійного аналізу залежності, яка описує динаміку потреби у нових полігонах твердих побутових відходів у нашій країні, для вирішення проблеми поводження з такими відходами. Для дослідження використано відомий метод регресійного аналізу отриманих результатів проведених однофакторних експериментів та інших парних закономірностей з вибором найадекватнішого виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за допомогою критерію максимального значення коефіцієнта кореляції. Ця регресія проводилась з використанням лінеаризувальних перетворень, що дають змогу звести нелінійну залежність до лінійної. Встановлення значень коефіцієнтів рівняння регресії здійснене методом найменших квадратів за використання розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", захищеної свідоцтвом, яке засвідчує реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність, яка здатна описати динаміку потреби у нових полігонах твердих побутових відходів у нашій країні. Побудовано графічну залежність, яка описує динаміку потреби у нових полігонах твердих побутових відходів у нашій країні та дозволяє наочно проілюструвати таку динаміку, довести достатню збіжність фактичних і теоретичних результатів. Встановлено, що в Україні потреба у нових полігонах твердих побутових відходів у 2013—2021 рр. спадала за степеневою залежністю. Спрогнозовано, що, за існуючих темпів спадання, потреба у нових полігонах твердих побутових відходів в Україні може зникнути до 2031 року.