ЗАСТОСУВАННЯ ЧАСТОТНО-ІМПУЛЬСНИХ СИГНАЛІВ ДЛЯ СИНТЕЗУ ЗАВАДОСТІЙКИХ ЦИФРОВИХ РАДІОТЕХНІЧНИХ ПРИСТРОЇВ - Кичак, В. М.; Ковальчук, М. Б.; Макогон, О. С.; Мельничук, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Використовуючи узагальнений критерій завадостійкості цифрових пристроїв оброблення інформації, доведено доцільність застосування частотно-імпульсної модуляції для побудови завадостійких логічних елементів спеціального призначення. Проведено синтез структурних схем базових логічних елементів, які використовують частотно-імпульсне кодування інформації. Отримано аналітичні залежності для визначення значень допоміжних сигналів у випадку використання n змінних. Показано, що для синтезу таких елементів необхідно побудувати суміщену таблицю, перший і другий стовпчики якої відображають усі можливі комбінації частот вхідних сигналів, третій стовпчик відображає значення частот вихідних сигналів. Четвертий стовпчик відображає суму частот вхідних сигналів, які названо повними проміжними результатами. П’ятий стовпчик відображає різницю між повним проміжним результатом і значенням частоти вихідного сигналу за відповідних наборів вхідних сигналів, тобто визначаються функції відхилення. Кількість різних значень цієї функції визначає кількість допоміжних сигналів, а ці різні значення і є допоміжними сигналами. Наступні два стовпчики відображають функції відповідності, на базі яких будуються функції належності, що, по суті, забезпечують фільтрацію сигналів. На базі суміщеної таблиці, функцій відхилення, таблиці відповідності та функцій належності будується операторний опис пристрою. В цьому операторному описі використовується F-оператор, який виконує функцію перетворення частоти, оператор ФВ виконує функцію фільтра верхніх частот, Т-оператор виконує функцію розгалуження сигналів, оператор А виконує функцію суматора потужності, Ф0с — це оператор, що виконує функцію фільтрації, він налаштований на частоту ω0, Ф1с — оператор, що виконує функцію смугової фільтрації, він налаштований на частоту ω1. Оскільки запропоновані оператори і елементи, що виконують їхні функції, дають можливість побудови логічних елементів І, АБО, НЕ, які є базисом у випадку імпульсно-потенціального представлення інформації, то в підсумку ці вищеперераховані оператори є базисом для випадку чатотно-імпульсного кодування інформації. Розглянуто процеси проходження сигналів та принципи роботи радіо-імпульсних логічних елементів І, АБО, НІ та доведена їхня працездатність.