ЗАСІБ ЗАХИСТУ АНАЛОГОВОГО ТЕЛЕФОННОГО ЗВ’ЯЗКУ НА ОСНОВІ СКРЕМБЛЕРА ЗІ ЗМІНОЮ КОЕФІЦІЄНТІВ ВЕЙВЛЕТ-ПЕРЕТВОРЕННЯ - Карпінець, В. В.; Катаєв, В. С.; Павловський, П. В.; Гереш, Д. Ю . (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Запропоновано пристрій для забезпечення захисту мовної інформації, яка передається через лінії аналогового телефонного зв’язку від несанкціонованого перехоплення на основі скремблера зі зміною коефіцієнтів вейвлет-перетворень відповідно до латинського квадрату. Реалізовано пристрій, який складається з апаратної та програмної частин, апаратна частина реалізована на мікроконтролерній платформі плат сімейства Arduino, програмну частину пристрою реалізовано за допомогою програмного середовища Proteus. Оскільки основну частину функцій пристрою виконує мікроконтролер, то в загальному структура пристрою складається з мікрофону, джерела живлення та плати Arduino. Враховуючи результати досліджень, запропоновано модернізацію алгоритму скремблювання за рахунок виконання операцій перестановок, XOR відповідності до ключа скремблера, який є латинським квадратом. Здійснено статистичний та спектральний аналіз вдосконаленого методу та виконано порівняння швидкості виконання алгоритмів скремблювання. Для підвищення захищеності запропоновано здійснювати декілька етапів перестановок отриманих коефіцієнтів вейвлет-перетворень. Збільшення варіативності перестановок коефіцієнтів вейвлет-перетворень дозволило збільшити витрати часу зловмиснику на перебір усіх можливих комбінацій. А враховуючи, що перестановка відбувається не однієї частини сигналу, а набору n частин, це, і собі, додатково ускладнює процедуру перебору усіх можливих варіантів. Реалізація елементів цього пристрою за допомогою засобів електронно-обчислювальної техніки та загальнодоступних компонентів робить його доступним, а також ефективним засобом для вирішення завдань технічного захисту інформації, що може забезпечити покращення систем захисту інформації різних суб’єктів господарювання.