МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ЕМПІРИЧНОГО ЗАКОНУ РОЗПОДІЛУ ВИХОДУ З ЛАДУ СИЛОВИХ ТРАНСФОРМАТОРІВ ЧЕРЕЗ ПОШКОДЖЕННЯ ОБМОТОК - Розводюк, М. П.; Вдовиченко, В. Є.; Розводюк, К. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Розглянуто ідентифікацію закону розподілу за статистичними даними виходу з ладу силових трансформаторів 6—10 кВ через пошкодження їх обмоток за трирічний період: з 2018 по 2020 роки. За статистичними даними встановлено, що спостерігається тенденція щодо зменшення пошкоджень силових трансформаторів майже в два рази. Але кількість цих відмов все одно залишається достатньо великою. Основною причиною відмов силових трансформаторів є пошкодження їхніх обмоток, що становить 82,17 % відносно інших причин. Тому взято для дослідження саме статистику, що характеризує вихід з ладу силових трансформаторів через пошкодження обмоток. Встановлено, що у 2018 та 2019 роках найбільша кількість пошкоджень обмоток силових трансформаторів припадала на квітень—липень з піком у червні, а у 2020 році максимум пошкоджень зафіксовано в листопаді та грудні. Передумовою побудови математичних моделей прогнозування виходу з ладу силових трансформаторів через пошкодження обмоток з метою забезпечення необхідної кількості запасних частин для їхнього швидкого відновлення є дослідження характеру виходу з ладу трансформаторів. Під час вирішенні поставлених завдань використовувалися методи: пасивний експеримент — для збору інформації про виходи з ладу силових трансформаторів; статистичний аналіз — для побудови емпіричного закону розподілу. Проаналізувавши вигляд гістограми варіаційного ряду вибірки виходу з ладу силових трансформаторів через пошкодження обмоток висунуто гіпотезу про логарифмічний нормальний закон розподілу виходу з ладу трансформаторів через пошкодження обмоток. Для її перевірки використано c2-критерій Пірсона. В результаті дослідження підтверджено висунуту гіпотезу. Використовуючи таблиці Стьюдента та таблицю c2-розподілу з довірчою імовірністю g = 0,98 визначено довірчі інтервали для статистичних оцінок середнього значення, дисперсії та середньоквадратичного відхилення, які характеризують вихід з ладу силових трансформаторів через пошкодження обмоток. У подальших дослідженнях можна побудувати математичні моделі прогнозування виходу з ладу силових трансформаторів через пошкодження обмоток.