ІДЕНТИФІКАЦІЯ РИЗИКІВ ПРОЦЕСІВ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ КАЛІБРУВАЛЬНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ - Гут , Т. П.; Микийчук, М. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Досліджено запровадження ризик-орієнтованого підходу у процесах системи менеджменту та діяльності калібрувальних лабораторій. Розглянуто питання визначення, ідентифікації та опрацювання ризиків (можливостей), що виникають в процесі забезпечення функціонування системи менеджменту калібрувальних лабораторій. Обґрунтовано підходи до ідентифікації інноваційних ризиків калібрувальних лабораторій у відповідності до вимог міжнародних стандартів, що регламентують вимоги до діяльності випробувальних та калібрувальних лабораторій. Діяльність з управління ризиками охоплює різні аспекти роботи з ризиками: від ідентифікації і аналізу ризиків та можливостей до їхньої оцінки прийнятності, визначення потенційних можливостей зниження ризику за допомогою вибору, реалізації і контролю відповідних управлінських дій. Особливо актуальним є питання ідентифікації метрологічних ризиків, як основних ризиків, які визначають ступінь керованості процесами калібрування, рівень контролю точності результатів цих процесів, а отже, і затрати на їхнє забезпечення. Основною метою ідентифікації метрологічних ризиків є проведення систематизації можливих невідповідностей, що можуть виникнути під час виконання вимірювань, та створення умов для ранжування процесів метрологічної діяльності випробувальних та калібрувальних лабораторій за рівнем втрат якості послуг від невизначеності вимірювань. Впровадження сучасних систем управління метрологічними ризиками сприятиме підвищенню результативності систем вимірювань та зменшенню витрат із забезпеченням якості метрологічних послуг. Для ефективного застосування системи управління метрологічними ризиками необхідно створити перелік показників метрологічних ризиків, а також відповідне нормативне забезпечення їхнього обґрунтованого застосування в системах управління якості. Актуальними проблемами у метрологічній сфері діяльності підприємства є ідентифікація, аналіз та зниження ризиків для процесів системи управління якістю в калібрувальній лабораторії.