КОМП’ЮТЕРНЕ РІШЕННЯ ДЛЯ ЗНАХОДЖЕННЯ ПОПЕРЕЧНИХ ДИНАМІЧНИХ ЗМІЩЕНЬ ТОВСТИХ ПРУЖНИХ ПЛИТ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Двірничук, К. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Поставлено задачу знаходження функції динамічних поперечних зміщень товстих пружних плит під дією осесиметричних зовнішньо-динамічних збурень, що діють на поверхні таких плит. У постановці задачі вказано, що про стан плити відомі деякі початково-граничні спостереження, але їх кількість недостатня для розв’язання цієї задачі класичними методами математичної фізики чи чисельного інтегрування. Тому вважається можливим застосування до цієї задачі методики математичного моделювання зовнішньо-розподілених динамічних процесів за умов невизначеності, тобто за недостатньої кількості початково-граничних умов. Для такої методики необхідно мати інтегральну математичну модель та її основні складові — ядра, тобто підінтегральні функції, для яких існує методика знаходження. Або ж їх можна визначити чисельними методами за допомогою систем комп’ютерної алгебри. За побудованої інтегральної моделі динаміки товстих пружних плит, враховуючи її ядра, використовуючи методику математичного моделювання динаміки просторово-розподілених процесів, отримано множину розв’язків, які точно, задовольняючи інтегральній і диференціальній моделям, з початково-граничними умовами, узгоджуються за певним критерієм. Вибрано один з множини розв’язків задачі знаходження функції поперечних динамічних зміщень, який знайдено, обчислюючи підінтегральну функцію математичної інтегральної моделі, за методикою математичного моделювання динаміки просторово-розподілених процесів. Для задачі зафіксовано пружні характеристики і густину плити, які відповідають деякому матеріалу, визначено деякі конкретні зовнішньо-динамічні збурення та початково-граничні спостереження. За таких припущень побудовано графіки функцій поперечних динамічних зміщень для різних значень z — поперечної координати та зі значенням 0 радіальної координати r циліндричної системи координат.