ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИЗНАЧЕННЯ ПРИПУСКІВ ЗА НОРМАТИВАМИ ТА ЗА РОЗРАХУНКОВО-АНАЛІТИЧНИМ МЕТОДОМ З ВИКОРИСТАННЯМ РОЗМІРНОГО АНАЛІЗУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - Дерібо, О. В.; Репінський, С. В.; Коваленко, К. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Виконано порівняльний аналіз результатів визначення загального припуску за нормативами і припуску, визначеного за допомогою розрахунково-аналітичного методу на прикладі обробки розточуванням головного отвору в заготовці корпусної деталі. Дослідження виконувались на прикладі технологічного процесу механічної обробки заготовки деталі типу «Корпус». Розглянуто визначення технологічних розмірів і розмірів вихідної заготовки, а також проміжних припусків і загального припуску на усі переходи обробки (розточуванням) одного з головних отворів. Вважалось, що вихідною заготовкою є виливок в оболонкові форми. Для визначення однієї із складових мінімального припуску, а саме просторових відхилень поверхні отвору відносно технологічних баз, використано апарат розмірного аналізу технологічного процесу, який враховує конкретні умови виконання цього процесу, зокрема особливості схеми базування на першій операції. Порівняння величини загального мінімального припуску, визначеного з використанням розрахунково-аналітичного методу, з величиною загального припуску, визначеного за нормативними таблицями, показав, що розрахований припуск майже на 30 % перевищує нормативний, причому найсуттєвіший вплив на величину розрахованого загального припуску чинить величина просторового відхилення осі отвору у вихідній заготовці відносно технологічних баз. Отже, якщо на першій операції технологічного процесу розв’язується задача забезпечення розмірного зв’язку між оброблюваними та необроблюваними поверхнями, то припуску, визначеного за нормативами, під час обробки партії заготовок на настроєному верстаті може не вистачити для забезпечення необхідної якості поверхні деталі. Тому у цьому випадку для визначення, як проміжних припусків, так і загального припуску потрібно використати розрахунково-аналітичний метод.