ВПЛИВ КОЛИВАНЬ ПОДАЧІ ШЕСТЕРЕННОГО НАСОСА НА ДИНАМІЧНІ ПРОЦЕСИ В ГІДРОПРИВОДІ З ДОВГОЮ НАПІРНОЮ ГІДРОЛІНІЄЮ - Дерібо, О. В.; Дусанюк, Ж. П.; Репінський, С. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Відомо, що шестеренні гідравлічні насоси характеризуються значними пульсаціями подачі, які можуть досягати 30 % від її середньої величини. Пульсації подачі за певних умов спричиняє коливання тиску в напірних гідролініях і гідроагрегатах, що є негативним явищем, оскільки зменшує ресурс їхньої роботи. За використання методу імітаційного моделювання в середовищі MATLAB Simulink проведено дослідження гідроприводу поступального руху з шестеренним насосом і довгою напірною гідролінією для виявлення впливу параметрів приводу на характер динамічних процесів, спричинених різкою зміною подачі і коливальними змінами (пульсаціями) подачі насоса щодо можливості виникнення резонансних явищ у напірній гідролінії і у приводі в цілому. Досліджено вплив довжини і діаметра трубопроводу напірної гідролінії, а також приведеного модуля пружності напірної гідролінії на частоту і амплітуду резонансних коливань. Дослідження виконувались в достатньо широкому діапазоні частот обертання приводного вала шестеренного насоса. Це відповідає реальним умовам експлуатації мобільних машин, у яких насос гідросистеми під’єднаний до вала відбору потужності двигуна внутрішнього згоряння. В результаті досліджень встановлено, що помітні резонансні явища відбуваються на відносно невеликих частотах обертання вала насоса. Встановлено також, що збільшення довжини напірної гідролінії, зменшення діаметра трубопроводу і приведеного модуля пружності знижують частоту резонансних коливань. Зі збільшенням довжини напірної гідролінії і приведеного модуля пружності амплітуда резонансних коливань збільшується, а зі зменшенням діаметра трубопроводу — зменшується.