ВИКОРИСТАННЯ РЕГУЛЯРНОГО ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ТЕПЛООБМІНУ У ВІДХОДАХ ПТАХІВНИЦТВА - Ткаченко, С. Й.; Власенко, О. В.; Ткачук, В. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Досліджено систему «навколишнє середовище (вода в кільцевому об’ємі) — тонка циліндрична металева стінка — досліджуване рідинне середовище». Досліджено теплообмін під час нагрівання/охолодження розбавленого водою курячого посліду в умовах вимушеної конвекції. Курячий послід є багатофазним середовищем, оскільки до його складу входять як тверді частинки, так і рідина. Дослідження проведено на експериментальному стенді, розробленому на кафедрі теплоенергетики ВНТУ, за умов вимушеної конвекції. Усередненні температури визначаються як середньоарифметичні, за результатами замірювань температур термопарами на вертикальних термозондах у певний момент часу. Обробку здійснено методом стаціонарного теплообміну, досліджуючи весь проміжок часу. Провівши аналіз розподілу надлишкової температури за часом Ln ϑ = f(T) у дослідженні теплообміну курячого посліду в умовах його охолодження і нагрівання, визначено лінійний темп охолодження/нагрівання) m = const, що характерно для регулярного теплового режиму у разі охолодження/нагрівання твердого тіла (системи твердих тіл) і підтримки сталої температури навколишнього середовища. Експериментально встановлено, що в дослідній системі існує регулярний тепловий режим: темп нагрівання/охолодження сталий, m = const; коефіцієнт тепловіддачі в процесі регулярного теплового режиму практично сталий a1 ≈ const. Визначено коефіцієнт тепловіддачі від внутрішньої стінки циліндра до досліджуваного середовища методом регулярного теплового режиму a2ртр та розрахунково-експериментальним методом a2рем. Провівши аналіз і зіставлення коефіцієнтів тепловіддачі, розрахованих із застосуванням розрахунково-експериментального методу a2рем та знайдених методом регулярного теплового режиму a2ртр , встановлено розбіжність в межах 20 %. Встановлено, що метод регулярного теплового режиму можна застосовувати для визначення інтенсивності теплообміну у багатофазних середовищах.