ПОТЕНЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА УФ-ФАРБ В ПРОЦЕСІ ДРУКУВАННЯ ПАКУВАНЬ ДЛЯ ХАРЧОВОЇ І ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ - Репета, В. Б.; Кукура, Ю. А.; Слободяник, В. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Розглянуто проблему потенційної небезпеки УФ-фарб з радикальним механізмом фотоініційованої полімеризації в процесі друкування та експлуатації пакувань для харчової та фармацевтичної продукції. Вказуючи на високий рівень екологічності технології застосування УФ-фарб, у яких відсутні леткі органічні розчинники, зазначається проблема їх застосування через можливу міграцію компонентів з фарбового шару і відповідно виникнення небезпеки забруднення продукції під час пакування. Проведено аналіз процесів, які відбуваються під час реакції радикальної полімеризації, вказано причини міграції компонентів друкарської фарби і побічних продуктів як результату проходження фотоініційованої полімеризації в аеробних умовах. Відповідно, невеликі кількості непрореагованих компонентів залишаються вмонтованими у тривимірній полімерній сітці і становлять основну масу тих компонентів, які можуть вільно дифундувати з фарбового шару. Проаналізовано фактори, які є причиною відмови від застосування деяких типів олігомерів, мономерів і фотоініціаторів для створення фотополімеризаційноздатних фарбових композицій. Адже непрореаговані залишки компонентів, дифундуючи і мігруючи, залежно від хімічної структури, можуть чинити токсичну чи канцерогенну дію на живі організми. Проведений аналіз дозволив провести класифікацію способів мінімізації міграції компонентів УФ-фарб під час друкування пакувань, а саме, способи з мінімізації міграційної здатності компонентів УФ-фарб можна розділити на два типи: хімічні і фізичні. За хімічного способу проводиться ретельний підбір компонентів УФ-фарби та введення синергетиків, а за фізичного — дотримання технологічних режимів, зменшення концентрації кисню як в атмосфері, так і в рідкій композиції шляхом створення інертного газового середовища та створення ефективних бар’єрів ламінуванням.