ДИНАМІКА ЗНОШЕНОСТІ СМІТТЄВОЗІВ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ - Березюк, О. В.; Лемешев, М. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Протягом 2015—2020 років зношеність сміттєвозів автопарків комунальних підприємств Вінниччини зменшилась з 81 % до 63,8 %. Визначення регресійної залежності, що описує динаміку зношеності сміттєвозів у Вінницькій області для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами є актуальною науково-технічною задачею. Тому метою роботи є встановлення саме цієї залежності. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей з вибором адекватнішого виду функції з 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність, що описує динаміку зношеності сміттєвозів у Вінницькій області і побудовано відповідну графічну залежність, яка дозволяє наочно показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що рівень зношення сміттєвозів у Вінницькій області в 2015—2020 рр. зменшувався за гіперболічною залежністю. Спрогнозовано, що до 2030 року рівень зношеності сміттєвозів у Вінницькій області за наявних темпів спадання скоротиться до 61,9 %.